Polimetilmetakrilat üretimi 1930’larda başlamış ve ilk olarak 1936’da Amerikan şirketi Rohm and Haas tarafından pazarlanmıştır. Temel malzemeler sülfürik asit, hidrojen siyanür, metanol ve asetondur. Bunların hiçbiri en güvenli maddeler değildir ancak nihai ürün tamamen zararsızdır. Mika levha yanıcıdır ancak yanarsa hiçbir şekilde zararlı madde oluşturmaz. Ağırlığı, sağlamlığı ve nispeten düşük fiyatı nedeniyle mika levha genellikle rüzgâr ve gürültü perdeleri gibi geniş yüzeylerin canlanmasında kullanılır. Dayanıklılığı nedeniyle mika, çok büyük akvaryumlarda ve hayvanat bahçelerindeki havuzlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar için sıradan cam kullanılacak olsaydı 30 cm'ye kadar kalınlığa sahip cam gerekirdi. Ayriyeten şeffaflık çok düşük ve ağırlık oldukça yüksek olacaktır.
Mika levha olarak da bilinen "Pleksiglas” kelimesi başlangıçta inşaat ve yapı malzemeleri endüstrisinde akrilik levhalar için yaygın olarak kullanılan bir terim haline gelen bir marka adıydı. Akrilik esasen oldukça dayanıklı ve çok yönlü bir sentetik polimer malzeme olan polimetil metakrilattır. Mika, pleksiglas veya akrilik olarak bilinen bu malzeme aynı zamanda termoplastik bir malzemedir. Aşırı ısıya maruz kaldığında, çok çeşitli uygulamalara uyacak şekilde çok çeşitli şekil ve konfigürasyonlarda kalıplanabilir. Mika, görsel netlik sağlamak için genellikle şeffaftır ancak özel tercihlerinize bağlı olarak çok çeşitli renk tonlarında da üretilebilir.
Mika levhalar üstün optik kalite, kimyasal direnç, hava koşullarına dayanıklılık, son derece dayanıklı, hafif ve kullanımı kolay, sararmazlık sağlarken çok çeşitli tasarım hususları ve boyutsal kararlılık sağlar. Genellikle pleksiglas olarak adlandırılan bu mika levhalar, farklı renklerde, desenlerde, yüzeylerde, floresan, daha yüksek UV filtreleme, aynalı, aşınmaya dayanıklı, antistatik, kurşun geçirmez özelliklerde, farklı kalınlık ve ebatlarda mevcuttur.
Mika Levha Özellikleri ve Faydaları
- - Cam ağırlığının yaklaşık yarısı
- - Kırılmaya ve darbeye dayanıklı
- - Hava koşullarına karşı direnç
- - Isıya ve kimyasallara karşı direnç
Mika Levha Sıkça Sorulan Sorular
Mika kesilebilir mi?
Orta kalınlıkta mika levha her türlü elektrikli testere ile kesilebilse de scroll çeşidi kesmek için en iyisidir. Bunun nedeni, kaydırma testerelerinin diğer testerelerden çok daha az ısı üretmesidir, bu da kesilirken mika levhanın erime riskini azaltır.
Mika'da delik açılabilir mi?
Normal veya geleneksel yüksek hızlı uçlar, mika levhayı delebilir. Mika levha delme işlemi ile ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Mika'da kenarları nasıl pürüzsüzleştirilir?
Tabanı düzeltmeye başlamadan önce mika levhanın kenarlarını 180 numaralı kumlu zımpara kağıdı ile düzgünleştirin ve kenarları ıslak zımparalayın. Zımpara kağıdınız tıkanırsa, gerektiğinde durulayarak tıkanmayı önleyin. Kenarlar düz ve pürüzsüz hale geldikten sonra, daha parlak bir yüzey elde etmek için 320-360 taneli zımpara kağıdına geçin.
Tabelalarda Mika Levha Kullanımı
- Mika, değişen hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Bu tabelalar açıkta bırakıldığı için yağmur gibi iklim değişikliklerinde levhalara ve üzerinde yazılanlara zarar verebilir. Bu nedenle bu gibi durumlardan dolayı kesinlikle zarar görmeyen tabelalar için mika levhalar kullanılmalıdır.
- Mika dayanıklıdır ve kolayca zarar görmez, bu nedenle üzerindeki her türlü etkiyi kolayca sürdürür.
- Mika şeffaflık özelliği ile değişime açıktır ve seçenekler esnek olduğu için insanlar tam istedikleri gibi tabela yapabilirler. Bu nedenle, uyarı işaretleri veya mesajları görüntülemek için kullanıldığı gibi promosyonlar için de kullanılabilir.
Bu makale, konu hakkında genel bilgiler sunmakta ve temel bir rehber niteliği taşımaktadır. Her özel durum veya ihtiyaç için, alanında uzman bir kişiye danışılması önerilmektedir. Makalede yer alan ürün/ürünlerin özellikleri markalara göre değişkenlik göstermektedir.