Giriş Yap / Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Pleksi Levhalar Nasıl Kesilir?

26-10-2023 17:58
Pleksi Levhalar Nasıl Kesilir?

Pleksi levha son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle mühendislik, aydınlatma, inşaat ve imalat endüstrilerinde o kadar popüler ki artık hobiciler ve kendin yap meraklıları tarafından da kullanılıyor. Akriliğin neden bu kadar yaygın kullanıldığını merak ediyor olabilirsiniz ve neyse ki cevap çok basit; dayanıklılığı, çok yönlülüğü, esnekliği ve sürdürülebilirliği akriliği cam ve diğer plastiklere göre mükemmel, daha ucuz alternatif yapıyor.

Nasıl düzgün kesileceğini bildiğiniz sürece pleksiyle çalışmak gerçekten kolaydır. Bu basit adımları takip ederek çok iyi sonuçlar elde edebileceksiniz.

Pleksi Levhaları Kesme Yöntemleri

 

  • - Puanlama bıçağı
  • - El testeresi
  • - Şerit testere
  • - Dekupaj testere
  • - CNC Lazer/Router Kesim

 

Pleksi Levhalar Nasıl Çizilir ve Kesilir?

Pleksi levhalarınız inceyse(5 mm'den kalın değilse), keskin bir çizme aleti kullanılarak kesilebilirler. Bu kadar ince levhalar için herhangi bir elektrikli alet kullanmanıza gerek yoktur.

İhtiyacınız Olanlar:

  • - Cetvel/Gönye veya uzun düz kenar
  • - İşaret kalemi veya yağlı kalem
  • - Puanlama bıçağı
  • - Kelepçe (isteğe bağlı)
  • - Sert düz yüzey kenarı  
 

Adım 1: Öncelikle akriliği nereden kesmek istediğinizi belirleyin. Bunu bir işaret kalemi veya yağlı boya kalemi kullanarak işaretlemeniz yeterlidir. Cetvelinizle seçtiğiniz yönergeler boyunca düz bir çizgi çizin.

Adım 2: Puanlama sırasında panelin hareket etmemesini sağlamak için malzemeyi düz bir yüzeye kelepçeleyin. Yerine yerleştirdikten sonra, cetvelinizi kılavuz olarak kullanarak çentik bıçağınızı işaretli çizgi boyunca gezdirin. Bunu yaparak pleksi de dar bir oluk açmış olacaksınız. Akriliği her seferinde daha derinden kestiğinizden emin olmak için bunu tekrarlamaya devam edin.

Adım 3: Çentikli çizgiyi doğrudan yukarı bakacak şekilde sağlam bir yüzeye yerleştirin. Bir çalışma tezgahının veya masanın kenarı mükemmel bir yüzey olarak kullanılabilir. Yerinde tutmak için kelepçe kullanmayı unutmayın. Hızlı bir hareketle, koparmak için sarkan kenarı aşağı doğru itin. Kesilmiş levha boyunca ilerlerken pleksi levha büküldükçe oluk derinleşecektir. İşiniz bittiğinde, elinizde oldukça düz ve temiz kenarlara sahip iki parça pleksi levha kalacaktır!

Gerekirse, bu makalenin ilerleyen bölümlerinde ele alacağımız bu kenarları zımparalayabilirsiniz.

Pleksi Levhalar El Testeresi ile Nasıl Kesilir?

İhtiyacınız Olanlar:

  • - İnce dişli bıçağa sahip el testeresi (24/32 dişli bıçak tercih edilir)
  • - Cetvel/gösterge veya uzun düz kenar
  • - İşaret kalemi veya yağlı kalem
  • - Kelepçe (isteğe bağlı)
  • - Sert düz yüzey kenarı
 

Adım 1: Öncelikle, keserken takip etmek için kendinize bir kılavuz oluşturmanız gerekir. Tıpkı akriliği puanlarken olduğu gibi, kesmek istediğiniz çizgiyi bir işaret kalemi veya yağlı kalemle işaretleyin.

Adım 2: Akriliğinizi sağlam bir yüzeye yerleştirin ve kesilmesi gereken parçayı kenara asın. Akriliğin hareket etmesini önlemek için sert yüzeye kelepçeleyin. Kesme işlemi sırasında çok fazla hareket veya titreşime neden olmaktan kaçının, çünkü bu akriliğin parçalanmasına neden olabilir.

Adım 3: Başlamadan önce lütfen ahşap kesmek için tasarlanmış bir testere kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Ağaç işleme testerelerinin bıçaklarındaki dişler genellikle çok büyüktür ve kesim sırasında akriliği parçalayabilir. İnce dişli bıçağı olan bir demir el testeresini tercih edin.

Pleksi hareketinin minimumda tutulmasını sağlayarak çizginiz boyunca kesmeye başlayın. Kılavuza sadık kaldığınızı kontrol etmeye devam edin. Testere ile keserken yoldan çıkmak çok kolay olabilir. Tamamlandığında pürüzlü bir kenar olma ihtimali çok yüksektir bu nedenle şeffaflığını ve parlaklığını geri kazanmak için pleksi levhayı zımparalamaya ve parlatmanız gerekmektedir.

Pleksi Levhalar Dekupaj Testere ile Nasıl Kesilir?

İhtiyacınız Olanlar:

  • - Dekupaj testere (ince dişli bıçak gereklidir)
  • - İşaret kalemi veya yağlı kalem
  • - Kelepçe
  • - Sağlam düz yüzey/tezgah
  • - Emniyet gözlükleri  
 

Adım 1: Dekupaj testereler pleksi levhaları kesmek için en çok tercih edilen araçlardan biridir. Bunun nedeni nispeten temiz bir kesim üretmeleri ve aynı zamanda kavisli çizgiler ve şekiller oluşturmanıza izin vermeleridir. Bu nedenle her zaman olduğu gibi kesmek istediğiniz alanı bir işaret kalemi veya yağlı boya kalemi ile işaretleyerek başlayın.

Adım 2: El testeresinde kullanılan yönteme benzer şekilde akriliğinizin sabitlenmesi ve akriliğin çatlamasına neden olabilecek herhangi bir hareket veya titreşim olmamasının sağlanmasıyla başlar.

Adım 3: Dekupaj testereleri son derece tehlikeli olabilir, lütfen kullanmadan önce üreticinin sağlık ve güvenlik tavsiyelerini okuyun ve bunlara uyun. Dekupaj testerenizi kullanarak 1. adımda yaptığınız çizgi boyunca kesin. Farklı kesme hızlarını denemek için biraz zaman ayırdığınızdan emin olun, çünkü bu kesimin kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Çok yavaş keserseniz bıçak veya pleksi çok ısınıp eriyebilir. Çok hızlı keserseniz istenilen deseni takip etmek zorlaşır. Endişelenmeyin, ısıyı azaltmak için yanıcı olmayan yağlayıcılar kullanarak bu zorlukları azaltabilirsiniz.

Pleksi Levhalar Şerit Testere ile Nasıl Kesilir?

şerit testere ile pleksi kesme

İhtiyacınız Olanlar:

  • - Bant testere
  • - İşaret kalemi veya yağlı kalem
  • - Emniyet gözlükleri
 

Adım 1: Şerit testereler, kalın akriliği mükemmel hassasiyetle kesebilmeleri nedeniyle karmaşık ve doğrusal olmayan şekiller oluşturmak için mükemmel bir seçenektir. Başlamak için tüm kesme işlemlerinde olduğu gibi kesmek istediğiniz alanı işaretlemek için işaretleme kalemi veya yağlı kalem kullanın.

Adım 2: Kesim için doğru bıçağın seçilmesi, özellikle akriliğinizde eğriler kesiyorsanız önemlidir. En iyi sonuçları elde etmek için akriliğin kalınlığı arttıkça bıçağın inç başına düşen diş sayısı azalmalıdır.

Adım 3: Şerit testereler uygunsuz kullanıldığında çok tehlikeli olabilir. Güvenli çalışma için üreticinin sağlık ve güvenlik kurallarına uyun. Doğru bıçak genişliğini seçtikten sonra doğru ilerleme hızını bulmanız gerekir. Besleme hızı, malzemenin kesme bıçağından beslenme hızıdır. Malzeme çok hızlı beslenirse pleksi eriyebilir veya bükülebilir bu nedenle bunu aklınızda bulundurun.

Pleksi levhayı kesmeye başlarken, sert kıllı fırçaları bıçağı hareket ettiren lastiklere değecek şekilde yerleştirin. Bu bakım yapılmazsa bıçağın rotasından çıkma riski taşıyan pleksi talaş birikimini temizlemeye yardımcı olur. Akriliği istediğiniz şekilde kesmeye devam edin daha sonra zımparalanması gerekebilir.

Pleksi Levhayı Delmek

Akriliği asla ucuz üniversal uçlarla kesmeyin. Pleksi, üzerinde çalışılması zor bir malzeme olabilir yani doğru kesilmediğinde komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Amaca yönelik üretilmiş plastik kesme matkap uçları genellikle en iyi sonuçları verir ancak yüksek kaliteli bir HSS matkap ucu kullanıldığında da iyi sonuçlar elde edilebilir.

Başlangıç olarak, pilot delikler oluşturmak için küçük bir matkap ucu kullanın. Buradan istediğiniz delik boyutuna kadar çalışabilirsiniz. Her zaman matkap ucunun kendi ağırlığı altında kesmesine izin verin ve matkap ucunu pleksi levhaya zorlamaktan kaçının çünkü bu akriliğin çatlamasına, yontulmasına veya kırılmasına neden olabilir. Matkap ucunun pleksi levhaya sıkışması gibi beklenmedik bir durumda, geri almak için matkabı geri vitese takmanız yeterlidir.

Matkap ucunuza az miktarda WD-40 püskürtmek harika bir ipucudur. Bu bir kayganlaştırıcı görevi görür ve akriliğin ufalanmasını veya aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olur.

Pleksi Levhanın Zımparalanması ve Parlatılması

pleksi levha zımparalama ve parlatma

İhtiyacınız Olanlar:

  • - Zımpara kağıdı/zımpara takozu
  • - Elektrikli matkap
  • - Metal törpü
 

Adım 1: Pleksi levhalarınızın kenarlarının düzgün olması önemlidir. Çizerken veya testere kullanırken geride kalmış olabilecek büyük parçaları düzeltmek için metal bir törpü kullanın.

Adım 2: Zımpara kağıdınıza zımpara bloğu üzerindeyken su uygulayın. Zımpara kağıdının titizlikle ıslatılması gerekecektir bu nedenle yeterince su kullandığınızdan emin olun. Buradan itibaren kenarı zımparalamaya başlayın. Kenar daha pürüzsüz hale geldikçe, 600 kum zımpara kağıdı kalana kadar zımpara kağıdını daha ince bir kumla değiştirmeye devam edin.

Adım 3: 600 kum zımpara kağıdı kullandıktan sonra artık pürüzsüz bir yüzey elde etmiş olmalısınız ancak parlak ve şeffaf bir yüzey elde etmek için pleksi levhanızın kenarlarını parlatmanız gerekecektir. Parlatma çarkınızı elektrikli bir matkaba takın ve parlatma çarkına ya da doğrudan pleksi üzerine bir parlatma bileşeni uygulayın. Buradan parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar kenarları parlatabilirsiniz.

Bu rehber bilgi amaçlıdır, bu işlemleri yaparken uzman kişiye danışmanız önerilmektedir.

Bu makale, konu hakkında genel bilgiler sunmakta ve temel bir rehber niteliği taşımaktadır. Her özel durum veya ihtiyaç için, alanında uzman bir kişiye danışılması önerilmektedir. Makalede yer alan ürün/ürünlerin özellikleri markalara göre değişkenlik göstermektedir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.